Canis lupus - Wolf

Canis lupus - Wolf

WOLF


Opmerking 2

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Carnivora

Onderorde

:

Caniformia

Familie

:

Canidae

Soort

:

Canis

Soorten

:

Wolf

Gemeenschappelijke naam

: wolf of grijze wolf

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte1,0 - 1,5 m inclusief 35-50 cm staart
  • Schofthoogte (1): 66 - 100 cm
  • Gewicht: vrouwtje: 23 - 55 kg het mannetje: 30 - 80 kg het vrouwtje
  • Levensduur: tot 13 jaar in het wild (het gemiddelde is echter 5-6 jaar) en tot 16 jaar in gevangenschap
  • Seksuele volwassenheid: vrouw 2 jaar; man 3 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

De grijze wolf wiens wetenschappelijke naam is Wolf van de familie dei Canidae, was ooit een van de meest wijdverspreide zoogdieren op aarde. Tegenwoordig is het in veel gebieden uitgestorven, zoals in West-Europa, Mexico en het grootste deel van de Verenigde Staten. We vinden het wijdverspreid in afgelegen gebieden van Canada, Alaska, Noord-Italië, Europa en Azië van ongeveer 75 ° N tot 12 ° N en bezetten de meest uiteenlopende habitats: van de Arctische toendra tot bossen en prairies.

De bevolkingsdichtheid is variabel en hangt af van de voedseldichtheid: hoe groter de hoeveelheid voedsel in een bepaald gebied, hoe groter de aanwezigheid ervan.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

De wolf is het klassieke dier dat in roedels leeft (het is echter ook mogelijk solitaire wolven te vinden) dat wordt gevormd door een voortplantingspaar (genaamd alpha paar) en enkele jonge wolven uit het vorige nest. In de roedel kunnen ook een of twee ondergeschikte volwassenen zijn, meestal broers en zussen van het alfapaar. De grootte van het peloton varieert van 3-4 wolven tot 20-30, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die in het gebied beschikbaar is. Het gemiddelde is 5-9 wolven. Het grondgebied van een kudde strekt zich uit van 130 tot 13.000 km2 en wordt verdedigd tegen indringers.

Kenmerkend voor de roedel is dat de status van elk individu heel duidelijk is: het is zeker wie de leider is en wie de ondergeschikten zijn en dit blijkt uit lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, geblaf en vechten.

De hiërarchie kan echter snel worden gewijzigd, aangezien ziekte, verwonding, ouderdom, seksuele volwassenheid of korte allianties de rollen kunnen omdraaien en de status van een wolf binnen het peloton kunnen veranderen.

Het alfa-paar is het dominante paar en in hiërarchische volgorde komt eerst het mannetje en vervolgens het vrouwtje dat alleen ondergeschikt is aan het mannetje.

Wolven zijn geen zittende dieren. Tijdens de lente en de zomer, de periode waarin de welpen worden grootgebracht, blijven ze in hetzelfde territorium, terwijl tijdens de herfst-winterperiode de wolven zich verplaatsen, vooral 's nachts, waarbij ze tot 200 km afleggen met een snelheid van 8 km / u .

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

De fysieke grootte van de wolf verschilt aanzienlijk van het gebied waartoe hij behoort. Er is zelfs waargenomen dat de populaties in het zuiden over het algemeen kleiner zijn dan de populaties in het noorden.

De wolf heeft een vacht met verschillende kleuren, afhankelijk van het geografische gebied: wit in de arctische populaties die geleidelijk grijs wordt, kaneel, bruin, zwart als je naar de meer zuidelijke gebieden verhuist. De vacht is gemaakt van lange waterafstotende haren en een isolerende wollige binnenlaag.

Het kenmerkt zich door zeer lange ledematen met brede poten voorzien van vier niet-intrekbare nagels en vijf vlezige kussentjes waardoor het een goede grip heeft in rotsachtige bodems. Een bijzonderheid is dat in contact met de sneeuw de lagers uitzetten waardoor een grotere hechting aan de grond ontstaat.

De wolf heeft een heel fijn gehoor (er is berekend dat hij ongeveer 20 keer hoger is dan dat van de mens) zo erg dat hij het gehuil van een soortgelijke kan horen op een afstand van 16 km. Het reukvermogen is ook erg gevoelig (ongeveer 100 keer hoger dan dat van de mens) met een extreem ontwikkeld neusgebied.

Het heeft zeer krachtige kaken, zodat ze een druk van meer dan 100 kg / cm2 kunnen uitoefenen, praktisch het dubbele van de kracht die een volwassen Duitse herder kan uitoefenen.

Hij heeft een groot uithoudingsvermogen, zodat hij meer dan 30 km continu kan rijden met een constante snelheid van 6-10 km / u.

COMMUNICATIE

De wolf heeft een enorme lichaamstaal om te communiceren, taal die zowel door gezichtsuitdrukkingen als door lichaamsuitdrukkingen kan worden gegeven: de staart opheffen en de oren spannen duiden op bedreiging; op de grond liggen en de oren laten zakken duiden op een overgave; het tonen van uw tanden toont hun agressie; de buik laten zien en op de grond rollen duiden op onderwerping enz.).

Spraakcommunicatie is ook erg actief bij wolven: met huilen kun je de verschillende posities communiceren of wanneer de groep samen moet komen om te gaan jagen, enz.

Het territorium wordt alleen gemarkeerd door het alfamannetje door middel van urinestraal.

EETGEWOONTES

De wolf is een vleesetend dier. Het soort voer is zeer variabel, afhankelijk van de beschikbaarheid en varieert van grote hoefdieren (elanden, rendieren, kariboes, herten, wilde zwijnen, enz.) Tot kleine prooien (bevers, konijnen, muizen, enz.), Vee, aas en ook tot verspilling.

Het kan tot 8 kg vlees per maaltijd eten en is een dier dat niets weggooit: het eet alles op, zelfs haar en botten.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

Binnen een pakket is het alfa-paar het enige dat reproduceert en een monogaam paar voor het leven is. Alleen als door een ongeluk een van de twee wolven die het paar vormen, sterft, wordt het vervangen.

Het broedseizoen is tussen januari en april: wolven die verder naar het noorden leven, paren in de warmere maanden dan wolven die verder naar het zuiden leven. Vrouwtjes gaan eenmaal per jaar de oestrus binnen gedurende een periode van 5-14 dagen. Paring vindt alleen plaats tijdens deze periode en het mannetje doet er alles aan om andere mannetjes weg te houden van het vrouwtje. Na het paren graaft of zoekt het vrouwtje naar een hol dat een tunnel in de grond kan zijn of een holte in de rots om de jongen te baren. De draagtijd duurt 60 tot 63 dagen en na deze periode worden 1 tot 14 pups geboren (gemiddeld 6-7). Bij de geboorte zijn ze blind en doof en wegen ongeveer 1/2 kg. Na ongeveer 10-15 dagen beginnen ze hun voorpoten te zien en te bewegen en na nog eens 5-10 dagen kunnen ze opstaan ​​en geluiden maken

In de eerste drie weken worden ze 4-5 keer per dag gevoerd en gedurende deze periode zorgt de rest van de kudde voor het brengen van voedsel naar de moeder.

Na 60 dagen worden de puppy's gespeend en verlaten ze het hol en voegen zich bij de kudde van waaruit ze worden beschermd en geïnstrueerd over jachttechnieken, hoe ze moeten overleven en wat de levensregels van de kudde zijn.

Als ze ongeveer een jaar oud zijn, bepalen ze ofwel hun rol in de roedelhiërarchie, ofwel moeten ze vertrekken om hun eigen territorium te zoeken.

VOORSPELLING

Er zijn maar weinig dieren die op wolven kunnen jagen, bijvoorbeeld de coyote die meestal alleenstaande wolven en jongen aanvalt als hij ze alleen kan vinden.

STAAT VAN DE BEVOLKING

De wolf is ingedeeld in de IUNC Rode lijst (2009.1) onder dieren met een laag risico op uitsterven: MINSTE ZORG (LC). Hoewel de bevolkingsdichtheid in de loop der jaren aanzienlijk is afgenomen als gevolg van klimaatverandering en verstedelijking (die hun natuurlijke habitats hebben verdrongen); van de vervolgingen die lange tijd door de mens zijn uitgevoerd; van vergiftigingen (zoals hij op vee jaagde), onderhoudt de wolf vandaag een constante populatie, mede dankzij de talrijke wetten die zijn uitgevaardigd om zijn bescherming te bieden (in Italië begonnen ze vanaf de jaren '70) en de daaruit voortvloeiende herintroductie in tal van gebieden waar hij was verdwenen, maar vooral door het creëren van beschermde gebieden om vrij en veilig te leven.

De soort is opgenomen in bijlage II van CITES, met uitzondering van de landen Bhutan, India, Nepal en Pakistan, waar hij is opgenomen in bijlage I.

Er is veel controverse over het aantal ondersoorten. Er is dat het ongeveer veertig ondersoorten toeschrijft die verband houden met de verschillende morfologische kenmerken; wie vier of vijf. In ieder geval herinneren we ons twee belangrijke ondersoorten zoals de Canis lupus familiaris dat is de gedomesticeerde hond (zoals de wolf wordt beschouwd als zijn voorouder) en de Canis lupus dingo de dingo.

SOCIAAL, ECONOMISCH EN ECOSYSTEEM BELANG

De wolf wordt als een roofdier bij uitstek beschouwd, bovenaan geplaatst bij het beheersen van de populaties van hun prooi en het elimineren van de zwakste exemplaren.

In de culturen van veel volkeren worden wolven als zeer belangrijke dieren beschouwd, omdat ze worden beschouwd als het symbool van de wilde natuur.

GELUIDEN

Ga naar het artikel om de geluiden van dit dier te horen: De geluiden van de wolf

Opmerking

  1. schoft: lichaamsdeel van de viervoeters tussen de bovenrand van de nek en de rug en boven de schouders, in de praktijk het hoogste deel van het lichaam (exclusief het hoofd);
  2. originele foto met dank aan U.S. Fish and Wildlife Service.

Euraziatische wolf

De Euraziatische wolf (Canis lupus lupus), ook wel bekend als de gewone wolf [2] of Midden Russische boswolf, [3] is een ondersoort van grijze wolf afkomstig uit Europa en de bos- en steppegebieden van de voormalige Sovjetunie. Het was ooit wijdverspreid in Eurazië vóór de middeleeuwen. Afgezien van een uitgebreid paleontologisch record, hebben Indo-Europese talen meestal meerdere woorden voor wolf, waarmee het getuigt van de overvloed en culturele betekenis van het dier. [4] Het stond in hoog aanzien in de Baltische, Keltische, Slavische, Turkse, oude Griekse, Romeinse en Thracische culturen, terwijl het een ambivalente reputatie had in vroege Germaanse culturen. [5]

  • altaicus (Noack, 1911)
  • argunensis (Dybowski, 1922)
  • canus (Sélys Longchamps, 1839)
  • communis (Dwigubski, 1804)
  • deitanus (Cabrera, 1907)
  • desertorum (Bogdanov, 1882)
  • flavus (Kerr, 1792)
  • fulvus (Sélys Longchamps, 1839)
  • italicus (Altobello, 1921)
  • kurjak (Bolkay, 1925)
  • lycaon (Trouessart, 1910)
  • majoor (Ogérien, 1863)
  • minor (Ogerien, 1863)
  • Niger (Hermann, 1804)
  • orientalis (Wagner, 1841)
  • orientalis (Dybowski, 1922)
  • signatus (Cabrera, 1907)[1]

Het is de grootste grijze wolven uit de Oude Wereld, met een gemiddelde van 39 kg (86 lb) in Europa [6], maar uitzonderlijk grote individuen wogen tussen 69-79 kg (152-174 lb), hoewel dit per regio verschilt. [3] [7] Zijn vacht is relatief kort en grof, [2] en is over het algemeen geelbruin van kleur, met wit op de keel dat nauwelijks doorloopt tot aan de wangen. [7] Melanisten, albino's en erythristen zijn zeldzaam en meestal het resultaat van wolfhondhybridisatie. [8] Het gehuil van de Euraziatische wolf is veel langduriger en melodieuzer dan dat van de Noord-Amerikaanse ondersoorten van de grijze wolf, wiens gehuil luider is en een sterkere nadruk heeft op de eerste lettergreep. De twee zijn echter wederzijds begrijpelijk, aangezien Noord-Amerikaanse wolven zijn geregistreerd om te reageren op gehuil in Europese stijl gemaakt door biologen. [9]

Veel Euraziatische wolvenpopulaties leven grotendeels van vee en afval in gebieden met een hoge menselijke activiteit, hoewel wilde hoefdieren zoals elanden, edelherten, reeën en wilde zwijnen nog steeds de belangrijkste voedselbronnen zijn in Rusland en de meer bergachtige streken van Oost-Europa. Andere prooisoorten zijn onder meer rendieren, argali, moeflon, wisent, saiga, steenbokken, gemzen, wilde geiten, damherten en muskusherten. [10]


Vertalingen lupo Add

Tom kent het verschil niet tussen a wolf en een vos.

Tom kent het verschil niet tussen a wolf en een vos.

Grijze wolf

Wolf Grijs, wolf grijs, ik hou van je.

grijze wolf, grijze wolf, Ik hou van je.

Wolf

De invloed van de wolven (Canis lupus) in bladerpatronen van herten.

De invloed van wolven (Wolf) over de bladerpatronen van edelherten werd ook bestudeerd.


Wolf

Wil je TFD bedanken voor zijn bestaan? Vertel een vriend over ons, voeg een link naar deze pagina toe of bezoek de webmasterpagina voor gratis leuke inhoud.

  • Arctische Wolf
  • Canis lupus tundrarum
  • dingo
  • hond
  • achtervolgen
  • honden
  • ga naar de honden
  • grijze wolf
  • grijze wolf
  • houtwolf
  • witte wolf
  • wolf
  • wolven
  • Caniapiscau
  • hittegolf koorts
  • Canicula
  • caniculaire
  • caniculaire dagen
  • Canicular jaar
  • canicule
  • canid
  • Canidae
  • Caninal
  • honden
  • Eetlust bij honden
  • honden chorea
  • hondenziekte
  • Honden brief
  • Canine waanzin
  • honden parvovirus
  • hondentand
  • stokslagen
  • liefde voor honden
  • Canis
  • Canis aureus
  • Canis dingo
  • Canis familiaris
  • Canis latrans
  • Wolf
  • Canis lupus tundrarum
  • Canis Major
  • Canis Minor
  • Canis niger
  • Canis rufus
  • canistel
  • canistel boom
  • bus
  • bus geschoten
  • canisterisatie
  • canisterize
  • canities
  • kanker
  • Kleur van rozebottel
  • Kanker bloesem
  • kanker rem
  • Kanker vliegen
  • Huiduitslag
  • aften
  • Kanker-bit
  • kankergezwel
  • kankerachtig
  • kanker
  • kankerachtig
  • kankerkruid
  • Canis
  • Canis
  • Canis aureus
  • Canis aureus
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Canis
  • Canis Club Chartrain
  • Canis dingo
  • Canis dingo
  • Canis dirus
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis Familaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis familiaris
  • Canis geeft aan
  • Canis latrans
  • Canis latrans
  • Canis latrans
  • Wolf
  • Canis lupus arctos
  • Canis lupus dingo
  • Canis lupus dingo
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus familiaris
  • Canis lupus pallipes
  • Canis lupus tundrarum
  • Canis Major
  • Canis Major
  • Canis Major (sterrenbeeld)
  • Canis Major (sterrenbeeld)
  • Canis Major en Canis Minor
  • Canis Major en Canis Minor
  • Canis Major sterrenbeeld
  • Canis Major sterrenbeeld
  • Canis Majoris
  • Canis Majors
  • Canis Minor
  • Canis Minor
  • Canis Minor (sterrenbeeld)
  • Canis Minor (sterrenbeeld)
  • Canis Minor sterrenbeeld
  • Canis Minor sterrenbeeld
  • Canis niger
  • Canis rufus
  • Canisius Middelbare School
  • Canisius, Peter

Alle inhoud op deze website, inclusief woordenboek, thesaurus, literatuur, geografie en andere referentiegegevens, is alleen voor informatieve doeleinden. Deze informatie mag niet als volledig en actueel worden beschouwd en is niet bedoeld om te worden gebruikt in plaats van een bezoek, raadpleging of advies van een juridische, medische of andere professional.


Inhoud

  • 1 Fysieke beschrijving
    • 1.1 Build
    • 1.2 Grootte
  • 2 Bereik
    • 2.1 Weigering
    • 2.2 Herstel
  • 3 Rechtsbescherming
  • 4 Conflicten
    • 4.1 Aanvallen op grazende dieren
    • 4.2 Aanvallen op mensen
  • 5 Relaties met mensen
    • 5.1 Mythen
  • 6 referenties
  • 7 Externe links

Bouwen Bewerken

Bij het beschrijven van Noord-Amerikaanse wolven gebruikte John Richardson Europese wolven als vergelijkingsbasis, waarbij hij de verschillen tussen de twee vormen als volgt samenvatte:

Het hoofd van de Europese wolf is smaller en loopt geleidelijk taps toe om de neus te vormen, die op hetzelfde vlak met het voorhoofd wordt geproduceerd. De oren zijn hoger en iets dichter bij elkaar, hun lengte is groter dan de afstand tussen de gehooropening en het oog. Zijn lendenen zijn slanker, zijn poten langer, voeten smaller en zijn staart is dunner met bont bekleed. De kortere oren, het bredere voorhoofd en de dikkere snuit van de Amerikaanse wolf, met de borsteligheid van het haar achter de wang, geven hem een ​​fysionomie die meer lijkt op het sociale gezicht van een Esquimaux-hond dan op het sluipende aspect van een Europese wolf. [11]

Grootte bewerken

De grootte van Euraziatische wolven is onderhevig aan geografische variatie, waarbij dieren in Rusland en Scandinavië groter en omvangrijker zijn dan die in West-Europa [12], aangezien ze door Theodore Roosevelt zijn vergeleken met de grote wolven in het noordwesten van Montana en Washington. [13] Volwassenen uit Rusland zijn 105-160 cm (41-63 in) lang, 80-85 cm (31-33 in) schouderhoogte en wegen gemiddeld 32-50 kg (71-110 lb), met een maximumgewicht van 69-80 kilogram (152-176 lb). [3] De grootste die ooit werd geregistreerd, werd na de Tweede Wereldoorlog gedood in het Kobelyakski-gebied van de Poltavskij-regio in de Oekraïense SSR en woog 86 kilogram. [14] In Oekraïne zijn grotere gewichten van 92–96 kilogram (203–212 lb) gerapporteerd, hoewel niet bekend is onder welke omstandigheden deze laatste dieren werden gewogen. [3]: 174 Hoewel ze qua grootte vergelijkbaar zijn met centrale Russische wolven, hebben Zweedse en Noorse wolven de neiging zwaarder gebouwd te zijn met diepere schouders. [12] Een wolf die in Roemenië werd gedood, woog 72 kg (159 lb). [15] Bij Italiaanse wolven, met uitzondering van de staart, varieert de lichaamslengte tussen 110–148 cm, terwijl de schouderhoogte 50–70 cm is. Mannetjes wegen tussen de 25-35 kg (55-77 lb) en zelden 45 kg (99 lb). [16] Van de nu uitgestorven Britse wolven is bekend dat ze vergelijkbare afmetingen hebben bereikt als poolwolven. [17]

Weigeren Bewerken

De uitroeiing van Noord-Europese wolven werd voor het eerst een georganiseerde inspanning tijdens de Middeleeuwen [ citaat nodig ], en ging door tot het einde van de 19e eeuw. In Engeland werd wolvenvervolging afgedwongen door wetgeving, en de laatste wolf werd in het begin van de zestiende eeuw gedood tijdens het bewind van Henry VII. Wolven overleefden langer in Schotland, waar ze schuilden in uitgestrekte bosgebieden, die vervolgens werden platgebrand. Wolven slaagden erin te overleven in de bossen van Braemar en Sutherland tot 1684. De uitroeiing van wolven in Ierland volgde een soortgelijk verloop, waarbij de laatste wolf zou zijn gedood in 1786. [18] In 1647 werd in Zweden een wolvenbounty geïntroduceerd. na de uitroeiing van elanden en rendieren dwongen wolven zich te voeden met vee. De Sami uitgeroeid wolven in Noord-Zweden in georganiseerde drijfveren. In 1960 waren er nog maar weinig wolven in Zweden, vanwege het gebruik van sneeuwscooters bij de jacht, waarbij het laatste exemplaar in 1966 werd gedood. De grijze wolf werd in 1772 in Denemarken uitgeroeid en de laatste wolf van Noorwegen werd in 1973 gedood. weggevaagd in het 20e-eeuwse Finland, ondanks regelmatige verspreiding vanuit Rusland. De grijze wolf was tegen 1900 alleen aanwezig in de oostelijke en noordelijke delen van Finland, hoewel het aantal na de Tweede Wereldoorlog toenam. [19] Hoewel de Finse wolvenpopulatie in 2005 was gestegen tot ongeveer 250 individuen, was hun aantal in 2013 opnieuw gedaald tot halverwege de jaren negentig van ongeveer 140. Dit ondanks maatregelen van de overheid om het aantal fokdieren levensvatbaar te houden. Begin 2016 telde de wolvenpopulatie ongeveer 300 - 350 individuen. [20] [21]

In Centraal-Europa nam het aantal wolven drastisch af tijdens het begin van de negentiende eeuw als gevolg van georganiseerde jachten en afname van de hoefdierenpopulaties. In Beieren werd de laatste wolf in 1847 gedood, was in 1899 uit de Rijnregio's verdwenen [19] en voor het einde van de negentiende eeuw grotendeels verdwenen in Zwitserland. In 1934 introduceerde nazi-Duitsland de eerste wetgeving die de bescherming van wolven regelde. [22] De laatste vrijlevende wolf die vóór 1945 op de bodem van het huidige Duitsland werd gedood, was de zogenaamde "Tijger van Sabrodt", die in 1904 nabij Hoyerswerda, Lausitz (toen Neder-Silezië) werd neergeschoten. wolven zijn teruggekeerd naar het gebied. [23]

De wolvenjacht in Frankrijk werd voor het eerst geïnstitutionaliseerd door Karel de Grote tussen 800 en 813, toen hij de louveterie, een speciaal korps wolvenjagers. De louveterie werd afgeschaft na de Franse Revolutie in 1789, maar werd hersteld in 1814. In 1883 werden tot 1.386 wolven gedood, en nog veel meer door gif. [19]

In Oost-Europa werden wolven nooit volledig uitgeroeid, vanwege de aangrenzende regio met Azië en zijn grote beboste gebieden. De Oost-Europese wolvenpopulaties waren echter tegen het einde van de negentiende eeuw teruggebracht tot zeer lage aantallen. Wolven werden uitgeroeid in Opper-Hongarije tijdens het eerste decennium van de twintigste eeuw en waren tegen het midden van de twintigste eeuw alleen nog te vinden in een paar beboste gebieden in het oosten van Polen. Wolven in de oostelijke Balkan profiteerden van de nabijheid van de regio met de voormalige Sovjet-Unie en grote gebieden met vlaktes, bergen en landerijen. Wolven in Hongarije kwamen rond het begin van de 20e eeuw in slechts de helft van het land voor en waren grotendeels beperkt tot het Karpatenbekken. De wolvenpopulaties in Roemenië bleven grotendeels substantieel, met gemiddeld 2800 wolven die jaarlijks worden gedood op een populatie van 4.600 tussen 1955 en 1965. Een historisch dieptepunt werd bereikt in 1967, toen de populatie teruggebracht werd tot 1.550 dieren. De uitroeiing van wolven in Bulgarije was relatief recent, aangezien een eerdere populatie van ongeveer 1.000 dieren in 1955 was teruggebracht tot ongeveer 100-200 in 1964. In Griekenland verdween de soort in 1930 uit de zuidelijke Peloponnesos. Ondanks periodes van intense jacht tijdens de achttiende eeuw verdwenen wolven nooit in de westelijke Balkan, van Albanië tot voormalig Joegoslavië. De georganiseerde vervolging van wolven begon in Joegoslavië in 1923, met de oprichting van het Wolf Uitroeiingscomité in Kočevje, Slovenië. De commissie slaagde erin het aantal wolven in de Dinarische Alpen te verminderen. [19]

Het verspreidingsgebied van de grijze wolf in de Sovjet-Unie omvatte bijna het hele grondgebied van het land en was alleen afwezig op de Solovetsky-eilanden, Franz-Josef Land, Severnaya Zembla en de Karagin-, Commander- en Shantar-eilanden. De soort werd twee keer uitgeroeid op de Krim, één keer na de Russische burgeroorlog en opnieuw na de Tweede Wereldoorlog. [24] Na de twee wereldoorlogen bereikten de Sovjetwolvenpopulaties tweemaal hun hoogtepunt. Jaarlijks werden 30.000 wolven geoogst op een bevolking van 200.000 in de jaren '40, met 40.000 tot 50.000 tijdens piekjaren. Sovjetwolvenpopulaties bereikten een dieptepunt rond 1970 en verdwenen in een groot deel van Europees Rusland. [25]

Sinds 2017 is de Grijze Wolf regionaal uitgestorven in 8 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Ierland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. [26]

Herstel Bewerken

Het herstel van de Europese wolvenpopulaties begon na de jaren vijftig, toen de traditionele pastorale en plattelandseconomieën achteruitgingen en zo de noodzaak wegnamen om wolven zwaar te vervolgen. Tegen de jaren tachtig breidden de kleine en geïsoleerde wolvenpopulaties zich uit als gevolg van de verminderde menselijke dichtheid in plattelandsgebieden en het herstel van wilde prooipopulaties. [25]

In 1978 begonnen wolven met de herkolonisatie van Midden-Zweden na een afwezigheid van twaalf jaar, en zijn sindsdien uitgebreid naar Zuid-Noorwegen. Met ingang van 2005 werd het totale aantal Zweedse en Noorse wolven geschat op minstens honderd, waaronder elf broedparen. De grijze wolf is volledig beschermd in Zweden en gedeeltelijk gecontroleerd in Noorwegen. De Scandinavische wolvenpopulaties danken hun voortbestaan ​​aan de aangrenzende grens van Finland met de Republiek Karelië, die een grote populatie wolven herbergt. Wolven in Finland worden in het hele land beschermd en er kan alleen met specifieke toestemming op worden gejaagd. [25] De afname van de elandpopulaties heeft de voedselvoorziening van de wolf verminderd. [27] [28] Sinds 2011 hebben Nederland, België en Denemarken ook melding gemaakt van waarnemingen van wolven, vermoedelijk door natuurlijke migratie uit aangrenzende landen. [29] [30] [26]

De wolvenpopulaties in Polen zijn toegenomen tot ongeveer 800-900 individuen sinds ze in 1976 als wildsoort werden geclassificeerd, nu al meer dan twee decennia onder wettelijke bescherming in bijlage V en II van de FFH-richtlijn. Het aantal wolvenpakken in het westen van Polen is blijven toenemen. Dit wordt bevestigd door de resultaten van de wolvenmonitoring die wordt gefinancierd door het Internationaal Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) en de natuurbeschermingsstichting EuroNatur, die wordt uitgevoerd door de Poolse natuurbeschermingsorganisatie Association for Nature Wolf (AfN Wolf). De Poolse wetenschappers schatten dat er aan het einde van het monitoringjaar 2018/19 ten minste 95 wolvenpakketten ten westen van de Wisla zouden zijn, meer dan ooit sinds het begin van de gegevensverzameling in 2003. Voor het eerst deden de wetenschappers dat ook in staat om ten minste drie reproducerende packs te detecteren in het Sudeten-gebergte in het Tsjechisch-Poolse grensgebied. [31]

Polen speelt een fundamentele rol bij het bieden van uitbreidingsroutes naar aangrenzende Centraal-Europese landen. In het oosten overlapt het bereik met populaties in Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Slowakije. Een populatie in West-Polen breidde zich uit naar Oost-Duitsland en in 2000 werden de eerste pups geboren op Duits grondgebied. [32] In 2012 woonden naar schatting 14 wolvenpakketten in Duitsland (meestal in het oosten) en een roedel met pups is waargenomen binnen 24 kilometer (15 mijl) van Berlijn. [33] Sindsdien is de bevolking gestaag toegenomen en is het verspreidingsgebied gegroeid en uitgebreid tot grote delen van de Bondsrepubliek. [34] In het monitoringjaar 2018/19 waren er in totaal 105 roedels, 25 paren en 13 individuele territoriale dieren in elf deelstaten. Het aantal bekers was 393. [35] Sinds de zomer van 2019 leven er in Duitsland in totaal ongeveer 1300 wolven, volwassen dieren en jonge dieren. [36] [37] [38]

De grijze wolf wordt beschermd in Slowakije, hoewel er een uitzondering wordt gemaakt voor wolven die vee doden. Een paar Slowaakse wolven verspreidden zich naar Tsjechië, waar ze volledige bescherming genieten. Wolven in Slowakije, Oekraïne en Kroatië kunnen zich verspreiden naar Hongarije, waar het gebrek aan dekking de opbouw van een autonome bevolking belemmert. Hoewel wolven in Hongarije een speciale status hebben, mogen ze het hele jaar door met een vergunning worden bejaagd als ze problemen veroorzaken. [25] Roemenië heeft een grote populatie wolven, met 2500 dieren. De wolf is sinds 1996 een beschermd dier in Roemenië, hoewel de wet niet wordt gehandhaafd. Het aantal wolven in Albanië en Noord-Macedonië is grotendeels onbekend, ondanks het belang dat de twee landen hebben bij het koppelen van wolvenpopulaties van Griekenland aan die van Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Hoewel beschermd, worden in Griekenland jaarlijks vele wolven illegaal gedood, en hun toekomst is onzeker. Het aantal wolven is sinds 1986 afgenomen in Bosnië en Herzegovina, terwijl de soort volledig beschermd is in het aangrenzende Kroatië en Slovenië. [25]

Wolvenpopulaties in Noord- en Centraal-Azië zijn grotendeels onbekend, maar worden geschat op honderdduizenden op basis van jaarlijkse oogsten. Sinds de val van de Sovjet-Unie is de uitroeiing van wolven op het hele continent gestopt en zijn de wolvenpopulaties in de hele voormalige Sovjet-Unie gegroeid tot ongeveer 25.000 à 30.000 dieren [25], een stijging van ongeveer 150%. [39]

De Euraziatische wolf en de Italiaanse wolf zijn wettelijk beschermd in de meeste Europese landen, hetzij door opname in de bijlagen van de EU-FHH-richtlijn, hetzij door het Verdrag van Bern of beide, afhankelijk van het feit of een land het Verdrag van Bern heeft ondertekend of niet.

Voor EU-lidstaten is voor een aanvraag tot wijziging van de vermelding van de wolf in de bijlagen bij de Habitatrichtlijn de goedkeuring vereist van de Divisie Grote Carnivoren van de Europese Commissie, waarin leden van de LCIE een adviserende rol hebben. [40] [41] Staten buiten de EU die het Verdrag van Bern hebben ondertekend, kunnen een dienovereenkomstig verzoek om een ​​wijziging van de beschermingsstatus indienen bij het Permanent Comité van de Berner Conventie, waarin de LCIE ook een adviserende rol heeft. Zwitserland heeft bijvoorbeeld in 2006 een dergelijk verzoek ingediend, dat destijds werd afgewezen. [42] In 2018 verzocht Zwitserland opnieuw om vermindering van de beschermingsstatus. Door het passieve gedrag van het Large Carnivore Initiative for Europe loopt de verwerking vertraging op. [43] [44] [45] (Zie ook Gunstige staat van instandhouding van wolven in Europa).


Geografisch bereik

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van Canis lupus bestond uit het grootste deel van het noordelijk halfrond - van het noordpoolgebied dat verder zuidwaarts gaat tot een breedtegraad van 20 ° zuiderbreedte, dat door zuidelijk centraal Mexico, noordelijk Afrika en zuidelijk Azië loopt. Vanwege de vernietiging van habitats, veranderingen in het milieu, vervolging door mensen en andere belemmeringen voor de bevolkingsgroei, worden populaties grijze wolven nu alleen gevonden in een paar gebieden van de aangrenzende Verenigde Staten, Alaska, Canada, Mexico (een kleine populatie) en Eurazië.

  • Biogeografische regio's
  • nearctic
    • native
  • palearctisch
    • native
  • Andere geografische termen
  • holarctic

Habitat

Grijze wolven zijn een van de meest uiteenlopende landdieren. Ze bezetten een grote verscheidenheid aan habitats, van arctische toendra's tot bos, prairie en dorre landschappen.

  • Habitatregio's
  • gematigd
  • aards
  • Terrestrische biomen
  • toendra
  • taiga
  • dicht struikgewas
  • Woud
  • struikgewas bos
  • bergen

Fysieke beschrijving

De grootste van ongeveer 41 wilde soorten hondachtigen, grijze wolven, variëren in grootte voornamelijk op basis van geografische locatie, met zuidelijke populaties over het algemeen kleiner dan noordelijke populaties. De totale lichaamslengte, van het puntje van de neus tot het puntje van de staart, is 1000 tot 1300 mm bij mannen en 870 tot 1170 mm bij vrouwen. Staartlengte varieert van 350 tot 520 mm. Mannetjes kunnen 30 tot 80 kg wegen, met een gemiddelde van 55 kg, vrouwtjes kunnen 23 tot 55 kg wegen, met een gemiddelde van 45 kg. Hoogte (gemeten van basis van poten tot schouder) varieert over het algemeen van 60 tot 90 cm. Afstand tussen de hoektanden is ongeveer 4 cm.

De vachtkleur van grijze wolven varieert ook geografisch, variërend van puur wit in arctische populaties tot mengsels van wit met grijs, bruin, cinammon en zwart tot bijna uniform zwart in sommige kleurfasen.

Noord-Amerikaanse populaties hebben drie verschillende kleurfasen. De normale fase wordt gekenmerkt door wisselende mengsels van wit met tinten zwart, grijs, kaneel en bruin op de bovenste delen van het dier. De rug is meestal dieper zwart, en de snuit, oren en ledematen hebben ook een cinammon-kleur. Onderdelen zijn witachtig en de staart is opvallend zwart boven de staartklier en bleker van onder naar de punt, die bijna puur zwart is. De zwarte fase van Noord-Amerikaanse populaties wordt gekenmerkt door de bovenste delen die variëren van bruin tot zwart, met witte stippen, de buik is bleker van toon, en er is vaak een zuiver witte mediale pectorale vlek. De derde kleurfase vindt plaats tijdens de eerste pelage van jonge wolven. De bovenste delen zijn grauwgrijs, bedekt met bruinzwart. De buik is ook bleker en de oren variëren van zwart tot buffy, afhankelijk van de ondersoort (Young 1944).

Grijze wolven hebben een dichte ondervachtlaag, waardoor ze uitstekend geïsoleerd zijn tegen koude omstandigheden.

Grijze wolven kunnen worden onderscheiden van rode wolven (Canis rufus) door hun grotere omvang, bredere snuit en kortere oren. Ze onderscheiden zich van coyotes (Canis latrans) doordat ze 50 tot 100% groter zijn en een bredere snuit en grotere voeten hebben.

  • Andere fysieke kenmerken
  • endotherm
  • homo-thermisch
  • bilaterale symmetrie
  • Seksueel dimorfisme
  • mannetje groter
  • Max. Bereik 23,0 tot 80 kg 50,66 tot 176,21 lb
  • Bereik lengte 870 tot 1300 mm 34,25 tot 51,18 in

Reproductie

Het dominante paar in een grijze wolfsgroep zijn de enige leden die broeden. Dit paar is monogaam, hoewel, met de dood van een alfa-individu, een nieuw alfamannetje of -vrouwtje zal verschijnen en het overnemen als de partner.

Het fokken vindt plaats tussen de maanden januari en april, waarbij noordelijke populaties later in het seizoen broeden dan zuidelijke populaties. Vrouwelijke grijze wolven kiezen hun partner en vormen vaak een levenslange paarband. Grijze wolvenparen brengen veel tijd samen door. Vrouwelijke grijze wolven komen eenmaal per jaar in de oestrus en duren 5 tot 14 dagen, gedurende deze tijd vindt de paring plaats. Nadat de paring heeft plaatsgevonden, graaft het vrouwtje een hol om haar jongen groot te brengen. Het hol wordt vaak gegraven met een ingang die naar beneden helt en dan weer omhoog naar een hoger gebied om overstromingen te voorkomen. Pups are born in the den and will remain there for several weeks after birth. Other dens are under cliffs, under fallen trees, and in caves. The gestation period lasts between 60 and 63 days, litter size ranges from one to fourteen, with the average size being six or seven pups. Pups remain in the den until they are 8 to 10 weeks old. Females stay with their pups almost exclusively for the first 3 weeks. Pups are cared for by all members of the pack. Until they are 45 days old the pups are fed regurgitated food by all pack members. They are fed meat provided by pack members after that age. Female pups reach maturity at two years of age, while males will not reach full maturity until three years of age. Most young gray wolves disperse from their natal pack when they are between 1 and 3 years old.

  • Key Reproductive Features
  • iteroparous
  • seasonal breeding
  • gonochoric/gonochoristic/dioecious (sexes separate)
  • sexual
  • fertilization
  • viviparous
  • Breeding interval Gray wolves breed once each year.
  • Breeding season Gray wolves breed between January and March, depending on where they are living.
  • Range number of offspring 5.0 to 14.0
  • Average number of offspring 7.0
  • Average number of offspring 6 AnAge
  • Range gestation period 63.0 (high) days
  • Average weaning age 45.0 days
  • Range age at sexual or reproductive maturity (female) 2.0 to 3.0 years
  • Range age at sexual or reproductive maturity (male) 2.0 to 3.0 years

Gray wolf pups are born blind and deaf. They weigh approximately 0.5 kg and depend on the mother for warmth. At ten to fifteen days of age, the pups' blue eyes open, but they only have control over their front legs, thus crawling is their only mode of mobility. Five to ten days later, the young are able to stand, walk, and vocalize. Pups are cared for by all members of the pack. Until they are 45 days old the pups are fed regurgitated food by all pack members. They are fed meat provided by pack members after that age. During the 20th to 77th day, the pups leave the den for the first time and learn to play fight. Interactions at this time, as well as the dominance status of the mother, ultimately determines their position in the pack hierarchy. Wolf pups develop rapidly, they must be large and accomplished enough to hunt with the pack with the onset of winter. At approximately ten months old, the young begin to hunt with the pack.

  • Parental Investment
  • no parental involvement
  • altricial
  • pre-fertilization
    • protecting
      • female
  • pre-hatching/birth
    • provisioning
      • female
    • protecting
      • female
  • pre-weaning/fledging
    • provisioning
      • male
      • female
    • protecting
      • male
      • female
  • pre-independence
    • provisioning
      • male
      • female
    • protecting
      • male
      • female
  • post-independence association with parents
  • extended period of juvenile learning
  • maternal position in the dominance hierarchy affects status of young

Lifespan/Longevity

Gray wolves may live thirteen years in the wild, though average lifespan is 5 to 6 years. As adults they usually die from old age or from injuries received while hunting or fighting with other wolves. In captivity they may live to be fifteen years of age.

  • Range lifespan
    Status: wild 13.0 (high) years
  • Average lifespan
    Status: wild 5.0 years
  • Range lifespan
    Status: captivity 15.0 (high) years
  • Average lifespan
    Status: wild 10.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: captivity 20.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Sex: female
    Status: wild 13.7 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Sex: female
    Status: captivity 16.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: wild 16.0 years Max Planck Institute for Demographic Research
  • Average lifespan
    Status: captivity 20.0 years Max Planck Institute for Demographic Research

Behavior

Gray wolves are highly social, pack-living animals. Each pack comprises two to thirty-six individuals, depending upon habitat and abundance of prey. Most packs are made up of 5 to 9 individuals. Packs are typically composed of an alpha pair and their offspring, including young of previous years. Unrelated immigrants may also become members of packs.

There is a strong dominance hierarchy within each pack. The pack leader, usually the alpha male, is dominant over all other individuals. The next dominant individual is the alpha female, who is subordinate only to the alpha male. In the event that the alpha male becomes injured or is otherwise unable to maintain his dominance, the beta male will take his place in the hierarchy. Alpha males typically leave the pack if this occurs, but this is not always the case. Rank within the pack hierarchy determines which animals mate and which eat first. Rank is demonstrated by postural cues and facial expressions, such as crouching, chin touching, and rolling over to show the stomach.

Each year, gray wolf packs have a stationary and nomadic phase. Stationary phases occur during the spring and summer, while pups are being reared. Nomadic phases occur during the fall and winter. Wolf movements are usually at night and cover long distances. Daily distance traveled can be up to 200 km, the usual pace is 8 km/hr. Wolves can run at speeds up to 55 to 70 km/hr.

  • Key Behaviors
  • cursorial
  • terricolous
  • diurnal
  • nocturnal
  • motile
  • nomadic
  • territorial
  • social
  • dominance hierarchies

Home Range

The territory of a pack ranges from 130 to 13,000 square kilometers, and is defended against intruders.

Communication and Perception

Rank is communicated among wolves by body language and facial expressions, such as crouching, chin touching, and rolling over to show their stomach.

Vocalizations, such as howling allows pack members to communicate with each other about where they are, when they should assemble for group hunts, and to communicate with other packs about where the boundaries of their territories are. Scent marking is ordinarily only done by the alpha male, and is used for communication with other packs.

  • Perception Channels
  • tactile
  • chemical

Food Habits

Gray wolves are carnivores. They hunt prey on their own, in packs, steal the prey of other predators, or scavenge carrion. Prey is located by chance or scent. Animals included in the diet of gray wolves varies geographically and depends on prey availability. Wolves primarily hunt in packs for large prey such as moose, elk, bison, musk oxen, and reindeer. Once these large ungulates are taken down, the wolves attack their rump, flank, and shoulder areas. Wolves control prey populations by hunting the weak, old, and immature. A wolf can consume up to 9 kg of meat at one meal. Wolves usually utilize the entire carcass, including some hair and bones. Smaller prey such as beavers, rabbits, and other small mammals are usually hunted by lone wolves, and they are a substantial part of their diet. Wolves may also eat livestock and garbage when it is available.

  • Primary Diet
  • carnivore
    • eats terrestrial vertebrates
  • Animal Foods
  • mammals
  • carrion

Predation

Few animals prey on gray wolves. Wolves and coyotes are highly territorial animals so wolves from other packs and coyotes will attack wolves that are alone or young. They will kill pups if they find them.

  • Known Predators
    • coyotes (Canis latrans)
    • gray wolves ( Canis lupus )

Ecosystem Roles

As top predators, gray wolves are important in regulating populations of their prey animals.

Economic Importance for Humans: Positive

Historically, the fur of grey wolves was used for warmth. As top predators in many ecosystems, wolves are important in controlling populations of their prey.

Wolves are important in our culture, many people believe they symbolize the spirit of wilderness. Wolf products, including posters, books, and t-shirts are very popular. Wolf ecotourism is a major source of revenue for parks and reserves.

  • Positive Impacts
  • body parts are source of valuable material
  • ecotourism

Economic Importance for Humans: Negative

Gray wolves may sometimes kill livestock. The extent of livestock loss to wolves is often overstated, wolves typically prefer their wild prey.

Conservation Status

"Few animals have ever haunted our dreams or fired our imaginations more than the wolf. Unfortunately, by the early part of this century, man had almost exterminated the wolf from the lower 48 states. The recovery of the wolf is becoming an impressive conservation success story and a gift to future generations" (Bruce Babbitt, Secretary of the Interior).

Wolves play an important role in the ecosystem by controlling natural prey populations and removing weak individuals. As settlement increased, the belief that livestock was endangered by wolf populations also increased. As such, the frequency of hunting the gray wolf exploded. The populations were nearly eradicated. Currently in the lower 48 United States, about 2,600 gray wolves exist, with nearly 2,000 in Minnesota (compared to the few hundred living there in the mid-20th century). Successful recovery plans have been developed throughout the country. These plans evaluate the populations to determine distribution, abundance, and status. The main cause of population declines has been habitat destruction and persecution by humans. But the reintroduction of gray wolves into protected lands has greatly increased the likelihood of their survival in North America. Populations in Alaska and Canada have remained steady and are fairly numerous. Currently the State of Alaska manages 6,000 to 8,000 gray wolves and Canada's populations are estimated at about 50,000. The wolves in Canada are managed by provincial governments and are not currently threatened.

In western Eurasia gray wolf populations have been reduced to isolated remnants in Poland, Scandinavia, Russia, Portugal, Spain, and Italy. Wolves were exterminated from the British Isles in the 1700's and nearly disappeared from Japan and Greenland in the 20th century. Greenland's wolf populations seem to have made a full recovery. The status of wolf populations throughout much of eastern Eurasia is poorly known, but in many areas populations are probably stable.

Gray wolves are listed were until recently listed as endangered by the U.S. Fish and Wildlife Service and as threatened by the state of Michigan DNR. Most U.S. populations of gray wolves have now been delisted, except for experimental populations of Mexican gray wolves in the southwest. They are in CITES Appendix II, except for populations in Bhutan, India, Nepal and Pakistan, which are in Appendix I.

Other Comments

Except for red wolves (Canis rufus), all living North American wolves are considered to be Canis lupus -- a total (as of 1997) of 32 recognized subspecies.

Gray wolves are widely recognized to be the ancestor of all domestic dog breeds (Canis lupus familiaris), including feral forms such as dingos (Canis lupus dingo) and New Guinea singing dogs ( Canis lupus halstromi ). Genetic evidence suggests that gray wolves were domesticated at least twice, and perhaps as many as 5 times, by humans. Artificial selection by humans for particular traits, including size, appearance, aggressiveness, loyalty, and many desirable, specialized skills, has resulted in an astonishing array of domestic dog morphologies. Domestic dogs vary in size from diminutive, 1.5 kg chihuahuas to 90 kg giant mastiffs.

Contributors

Tanya Dewey (author, editor), Animal Diversity Web.

Julia Smith (author), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Glossary

living in the Nearctic biogeographic province, the northern part of the New World. This includes Greenland, the Canadian Arctic islands, and all of the North American as far south as the highlands of central Mexico.

living in the northern part of the Old World. In otherwords, Europe and Asia and northern Africa.

young are born in a relatively underdeveloped state they are unable to feed or care for themselves or locomote independently for a period of time after birth/hatching. In birds, naked and helpless after hatching.

having body symmetry such that the animal can be divided in one plane into two mirror-image halves. Animals with bilateral symmetry have dorsal and ventral sides, as well as anterior and posterior ends. Synapomorphy of the Bilateria.

an animal that mainly eats meat

Found in coastal areas between 30 and 40 degrees latitude, in areas with a Mediterranean climate. Vegetation is dominated by stands of dense, spiny shrubs with tough (hard or waxy) evergreen leaves. May be maintained by periodic fire. In South America it includes the scrub ecotone between forest and paramo.

uses smells or other chemicals to communicate

helpers provide assistance in raising young that are not their own

ranking system or pecking order among members of a long-term social group, where dominance status affects access to resources or mates

humans benefit economically by promoting tourism that focuses on the appreciation of natural areas or animals. Ecotourism implies that there are existing programs that profit from the appreciation of natural areas or animals.

animals that use metabolically generated heat to regulate body temperature independently of ambient temperature. Endothermy is a synapomorphy of the Mammalia, although it may have arisen in a (now extinct) synapsid ancestor the fossil record does not distinguish these possibilities. Convergent in birds.

union of egg and spermatozoan

forest biomes are dominated by trees, otherwise forest biomes can vary widely in amount of precipitation and seasonality.

a distribution that more or less circles the Arctic, so occurring in both the Nearctic and Palearctic biogeographic regions.

Found in northern North America and northern Europe or Asia.

offspring are produced in more than one group (litters, clutches, etc.) and across multiple seasons (or other periods hospitable to reproduction). Iteroparous animals must, by definition, survive over multiple seasons (or periodic condition changes).

Having one mate at a time.

having the capacity to move from one place to another.

This terrestrial biome includes summits of high mountains, either without vegetation or covered by low, tundra-like vegetation.

the area in which the animal is naturally found, the region in which it is endemic.

generally wanders from place to place, usually within a well-defined range.

scrub forests develop in areas that experience dry seasons.

breeding is confined to a particular season

reproduction that includes combining the genetic contribution of two individuals, a male and a female

associates with others of its species forms social groups.

uses touch to communicate

Coniferous or boreal forest, located in a band across northern North America, Europe, and Asia. This terrestrial biome also occurs at high elevations. Long, cold winters and short, wet summers. Few species of trees are present these are primarily conifers that grow in dense stands with little undergrowth. Some deciduous trees also may be present.

that region of the Earth between 23.5 degrees North and 60 degrees North (between the Tropic of Cancer and the Arctic Circle) and between 23.5 degrees South and 60 degrees South (between the Tropic of Capricorn and the Antarctic Circle).

defends an area within the home range, occupied by a single animals or group of animals of the same species and held through overt defense, display, or advertisement

A terrestrial biome with low, shrubby or mat-like vegetation found at extremely high latitudes or elevations, near the limit of plant growth. Soils usually subject to permafrost. Plant diversity is typically low and the growing season is short.

reproduction in which fertilization and development take place within the female body and the developing embryo derives nourishment from the female.

References

"A Short Course on Gray Wolves" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.boomerwolf.com/graycors.htm.

July 1998. "Gray Wolf (Canis lupus)" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.fws.gov/r3pao/wolf/wolfindx.html.

January 16, 1997. "Gray Wolf" (On-line). Accessed December 9, 1999 at http://www.kats-korner.com/graywolf.html.

Dog Breed Info Center, 2000. "Dog Breeds in Alphabetical Order" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.dogbreedinfo.com/abc.htm.

McIntyre, R. 1993. A Society of Wolves: National Parks and the Battle Over the Wolf . Stillwater, MN: Voyageur Press.

Mech, L. 1999. Gray Wolf. Pp. 141-143 in D Wilson, S Ruff, eds. The Smithsonian Book of North American Mammals . Washington and London: Smithsonian Institution Press.

Young, S., E. Goldman. 1944. The Wolves of North America . Washington D.C.: The American Wildlife Institute.

Zgurski, J. 2002. "The Behavior and Ecology of Wolves" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

Zgurski, J. 2002. "The Origin of the Domestic Dog" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

Zgurski, J. 2002. "Wolf Taxonomy" (On-line). Accessed February 16, 2002 at http://www.ualberta.ca/

The Animal Diversity Web team is excited to announce ADW Pocket Guides!


Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Wolves are wrongly considered to be extremely brave animals. These intelligent predators try not to take unnecessary risks, which is why they usually hunt weak or sick animals. No wonder – a wolf can be killed with one accurate kick from a healthy deer. As one of the key predators, wolves play a very important role in the balance of ecosystems in biomes such as temperate forests, taiga, tundra, steppes and mountain systems.

Wolves – the biggest dogs

Wolves are the largest representatives of the Canidae family. These great and intelligent animals can be found in virtually any area: forests, plains, mountain areas, and even the desert. Wolves inhabit all continents except Africa and Australia. There you can meet their relatives – wild dingo dogs, while in South America there is a maned wolf (Chrysocyon brachyurus), which, however, is not a direct relative of the gray wolf.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Characteristics

Appearance

The size and total mass of wolves are subject to strong geographic variability. It has been noticed that they vary proportionally depending on the surrounding climate and in full accordance with Bergman’s rule (the colder the climate, the larger the animal). In general, the height of animals at the withers ranges from 66 to 86 cm, length from 105 to 160 cm, and weight from 32 to 62 kg, which makes the common wolf one of the largest mammals in the family. One-year-old wolves weigh in the range of 20-30 kg. A wolf matures at the age of 2.5-3 years, reaching a weight of 50 or more kilograms. In Siberia and Alaska, large wolves can weigh more than 77 kg.

A large animal was recorded in 1939 in Alaska: its weight was about 80 kg. It is believed that in Siberia the weight of individual specimens can exceed 92 kg. The smallest subspecies should be considered the Arabian wolf ( Cl arabs ), whose females in adulthood can weigh only 10 kg. Within the same population, males are always larger than females by about 20%.

In general, the wolf resembles a large, sharp-eared dog. The legs are high and strong the paw is larger and more elongated than the dog’s, the track length is about 9-12 cm, the width is 7 cm, the middle two fingers are more forward, the fingers are not spread out and the print is more prominent than in the dog. The track of the tracks in the wolf is smoother and forms an almost even line, and in dogs it is a winding line. The head is broad-forehead, the muzzle is relatively wide, strongly elongated and framed on the sides by “whiskers”. The massive muzzle of the wolf distinguishes it well from the jackal and coyote, in which it is narrower and sharper. In addition, it is very expressive: scientists distinguish more than 10 mimic expressions: anger, obedience, affection, fun, alertness, threat, calmness, fear.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Smell

The sense of smell in a wolf is very developed. It can detect prey up to 3 kilometers away. A wolf’s nose is 14 times larger than a human’s is, and wolves have 100 times better sense of smell than humans. Wolves distinguish about 200 million shades of smell, humans only 5 million.

Herd animals – pack hunters

Even though some wolves live alone, most hunt in packs. For this purpose, predators join in the so-called packs, jointly attacking deer or wild boars. Wolves try not to take unnecessary risks, therefore their victims are mainly weak or sick animals. This caution should not come as a surprise – a wolf can be killed with one accurate kick of a healthy deer.

A pack of wolves

The wolf pack consists of about 20 individuals, led by the strongest unit. There is a strict hierarchy in the herd, excluding the young, which can do practically anything. The wolves calmly play around and use the older wolves guarding them to practice in the art of hunting. This approach to upbringing means that wolf cubs are strongly associated with the pack. When they grow up, they will be ready to sacrifice even their lives for the pack.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Howling wolves

A characteristic howl tells the herd where the individual is. This sound can also signal the presence of game and allow communication between pack members.

The variety and frequency range of the vocal means of wolves significantly exceed the capabilities of the absolute majority of animals (except for humans and bats ). Wolves make sounds such as howling, whining, grunting, growling, barking, screeching, barking. Each sound has a huge number of variations.

Diet and hunting way

The wolf is a food generalist who primarily preys on animals of roughly hares – up to moose – and bison in size, but also eats fruit, carrion and household waste. The wolf’s basic food is medium to large herbivorous mammals in most of its distribution area. In the north, wolves mainly hunt in the pack, especially elk, reindeer and other deer, but also musk ox. There are also wild boars in Eurasian forests of the temperate climate zone and wild sheep, chamois and ibex in the mountains a common prey. Smaller mammals such as hares, wild rabbits, lemmings and other voles are also caught. In addition to large ungulates, beavers also play an important role in North America as prey. The huge herds of bison in North America before the arrival of the Europeans were probably associated with the largest density of wolves in the world: an estimated 200,000 wolves lived in the grasslands of the North American plains, which mainly fed on bison.

Courage

The wolf is wrongly considered a very brave animal. In fact, seeing a stronger opponent or human, he tries to escape. Although man is much weaker than the wolf, the animal instinctively perceives it as a threat.

Once upon a time, the wolf was much more widespread in Eurasia and North America. At present, its range and the total number of animals have significantly decreased, mainly as a result of human activity: changes in natural landscapes, urbanization and mass extermination. In many regions of the world, the wolf is on the verge of complete extinction, although in the north of Eurasia and America, its population is still stable. Despite the fact that the population of wolves continues to decline, it is still hunted in many places as a potential danger to humans and livestock, or for entertainment.

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Data / Dimensions (size)

Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

  • Height at the withers:
    • male: 70–85 cm (sometimes up to 90 cm)
    • female: 60–75 cm
  • Body length: average 100–130 cm sometimes up to 160 cm
  • The length of the tail: 30-50 cm
  • Length of the ears: 9-11 cm
  • Body weight:
    • male: 45–60 kg (exceptionally up to 75 kg)
    • female: 30–50 kg
  • Lifespan: 12-16 years, up to 20 years in captivity
  • Litter: 2-6 puppies
  • The bite forces of a wolf is twice that of a German shepherd
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Wolves – interesting facts

  • The wolf is extremely persistent. In search of food, it can travel over 150 km.
  • The wolf can travel over 600 km in 2 weeks.
  • The wolf covers an average distance of 20 km per day.
  • In the past, even bison fell victim to wolves.
  • The wolf can run at a maximum speed of 70 km/h.
  • The wolf can jump up to 5 meters.
  • The largest numbers of wolves live in Canada and Russia.
  • Wolves also eat fruit and berries.
  • The relationships between wolves in a pack are much stronger than between other pack animals.
  • Contrary to popular belief, wolves often hunt small animals, such as birds.
  • The largest wolf in the world is the Arctic wolf (Canis lupus arctos).
  • Wolves vary in size depending on the area of occurrence.
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)

Classification

  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Class: Mammalia
  • Order: Carnivora
  • Family: Canidae
  • Genus: Canis
  • Species: Canis lupus

Subspecies:

We distinguish 38 subspecies of the gray wolf:

  • Canis lupus albus Kerr, 1792
  • Canis lupus alces Goldman, 1941
  • Canis lupus arabs Pocock, 1934
  • Canis lupus arctos Pocock, 1935
  • Canis lupus baileyi Nelson and Goldman, 1929
  • Canis lupus beothucus G. M. Allen and Barbour, 1937
  • Canis lupus bernardi Anderson, 1943
  • Canis lupus campestris Dwigubski, 1804
  • Canis lupus chanco Gray, 1863
  • Canis lupus columbianus Goldman, 1941
  • Canis lupus crassodon Hall, 1932
  • Canis lupus dingo Meyer, 1793 – dingo
  • Canis lupus familiaris Linnaeus, 1758 – domestic dog
  • Canis lupus filchneri (Matschie, 1907)
  • Canis lupus floridanus Miller, 1912
  • Canis lupus fuscus Richardson, 1839
  • Canis lupus gregoryi Goldman, 1937
  • Canis lupus griseoalbus Baird, 1858
  • Canis lupus hattai Kishida, 1931
  • Canis lupus hodophilax Temminck, 1839
  • Canis lupus hudsonicus Goldman, 1941
  • Canis lupus irremotus Goldman, 1937
  • Canis lupus labradorius Goldman, 1937
  • Canis lupus ligoni Goldman, 1937
  • Canis lupus lupus Linnaeus, 1758
  • Canis lupus lycaon Schreber, 1775
  • Canis lupus mackenzii Anderson, 1943
  • Canis lupus manningi Anderson, 1943
  • Canis lupus mogollonensis Goldman, 1937
  • Canis lupus monstrabilis Goldman, 1937
  • Canis lupus nubilus Say, 1823
  • Canis lupus occidentalis Richardson, 1829
  • Canis lupus orion Pocock, 1935
  • Canis lupus pallipes Sykes, 1831
  • Canis lupus pambasileus Elliot, 1905
  • Canis lupus rufus Audubon and Bachman, 1851
  • Canis lupus tundrarum Miller, 1912
  • Canis lupus youngi Goldman, 1937
Wolf, gray wolf, grey wolf (Canis lupus)


Video: LYNX HANNAH RAPED MARTIN. Lynxes mating 16+