Phocoena sinus - Bruinvis van de Golf van Californië of Vaquita

Phocoena sinus - Bruinvis van de Golf van Californië of Vaquita

FOCENA VAN DE GOLF VAN CALIFORNIË of VAQUITA
(Phocoena sinus)


Opmerking 2

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Cetacea

Onderorde

:

Odontoceti

Familie

:

Phocoenidae

Soort

:

Phocoena

Soorten

:

Phocoena sinus

Gemeenschappelijke naam

: Golf van Californië bruinvis of Vaquita

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte: 1,2 - 1,5 m
  • Gewicht: 30 - 55 kg (vrouwtjes zijn groter dan mannetjes)
  • Levensduur:21 jaar
  • Seksuele volwassenheid: 3-6 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

Daar Phocoena sinus, ook gekend als Bruinvis van de Golf van Californië of vaquita het heeft een zeer beperkte territoriale verspreiding en wordt in feite alleen gevonden in het noordelijke deel van de Golf van Californië, in Mexico, in de ondiepe wateren (binnen 40 m), vlakbij de kust.

Zijn eigenaardigheid in vergelijking met alle andere bruinvissen is dat hij in warm water leeft, met een temperatuur tussen 14 ° C in januari en 36 ° C in augustus.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Daar Phocoena sinus het is de kleinste van alle verschillende soorten bruinvissen: 1,2 - 1,5 m lang en de vrouwtjes zijn over het algemeen iets groter dan de mannetjes.


Notitie 1

De borstvinnen zijn iets groter dan de andere leden van de familie en de rugvin is groter en meer gewelfd.

De vacht is donkergrijs, die geleidelijk de neiging heeft wit te worden naarmate je naar het ventrale gedeelte gaat. De kop is rond, verstoken van rostrum (de klassieke spitse snuit die typisch is voor dolfijnen), met zwartomrande ogen en lippen en met een bredere snuit dan bij andere bruinvissen.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

Daar Phocoena sinus het is geen sociaal dier en heeft de neiging om elk type boot uit de weg te gaan. Het is een dier dat zich niet laat horen: als het opstaat om te ademen doet het dat geruisloos, raakt het wateroppervlak bijna aan en verdwijnt dan lange tijd onder water.

Het is eigenlijk een solitair dier of leeft hoogstens in kleine groepen van 3 individuen.

Er zijn niet veel waarnemingen over deze soort, aangezien er niet veel is bestudeerd ondanks het gebrek aan territorialiteit, wat een groter studiegemak zou impliceren.

Er wordt gedacht dat er tijdens de winterperiode lichte seizoensbewegingen zijn van noord naar zuid en vice versa, maar altijd langs de Golf van Mexico.

COMMUNICATIE EN PERCEPTIE

Phocoena sinus Evenals de anderen die tot de familie behoren, zenden ze talrijke geluiden uit en zijn ze uitgerust met een echo-locator in het hoofd (dat werkt als een sonar) die wordt gebruikt om te navigeren en om de prooi te lokaliseren.

EETGEWOONTES

De overblijfselen van voedsel gevonden in de maag van Phocoena sinus geven aan dat het zich voedt met vissoorten en weekdieren die in relatief ondiepe wateren leven, waarbij kleine vissen en inktvissen het belangrijkste voedsel zijn.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

In Phocoena sinus Er is waargenomen dat mannetjes de neiging hebben om met zoveel mogelijk vrouwtjes te paren en om deze reden, gezien het feit dat ze een zeer intense seksuele activiteit hebben, zijn de testikels bijzonder groot, de grootste van het geslacht.

De paringsperiode is tussen half april - mei met een draagtijd van ongeveer 10 maanden, waarna een enkele pup wordt geboren met een lengte van 60-70 cm. De jongen worden gespeend op de leeftijd van ongeveer een jaar en de geslachtsrijpheid wordt bereikt op de leeftijd van 3-6 jaar, zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje.

STAAT VAN DE BEVOLKING

Daar Phocoena sinus is ingedeeld in de IUNC Rode lijst (2009.1) onder dieren met een extreem hoog risico op uitsterven in het wild: KRITISCH BEDREIGD (CR).

De IUNC schat dat de bevolking in 1997 567 bedroeg en is van mening dat deze sindsdien is blijven afnemen omdat de belangrijkste doodsoorzaak, verstrikt in visnetten, niet is opgehouden, en zelfs voortdurend toeneemt. Bovendien bleven de ongevallen met dodelijke afloop door pleziervaartuigen doorgaan (ook in voortdurende stijging). Tegenover dit alles schat hij dat het aantal volwassen individuen vandaag de dag is gedaald tot 250 exemplaren.

De Mexicaanse regering heeft een aantal maatregelen genomen om deze walvisachtigen te beschermen: een groot deel van de Golf van Mexico, waar het grootste deel van de bevolking van Phocoena sinus het is uitgeroepen tot natuurreservaat en er wordt gevist onder strikte controle, met een verbod op het adopteren van bepaalde visnetten, die mogelijk gevaarlijk zijn voor de bruinvis, en met een reeks plannen om de lokale bevolking onder de aandacht te brengen.

SOCIAAL, ECONOMISCH EN ECOSYSTEEM BELANG

Daar Phocoena sinus, vanwege het feit dat het dicht bij de kust leeft, wordt het beschouwd als een hinderlijke walvisachtigen omdat het wordt gevangen in visnetten en netten die zijn geplaatst om de stranden tegen haaien te beschermen.

Opmerking

  1. Afbeelding uit CMS - Walvissen en dolfijnen;
  2. afbeelding genomen van Explorers Club.

Video: VANISHING VAQUITAS: Vaquita dolphins being pushed to brink of extinction by greedy fishermen