Bonobo: wie is de bonobo en hoe leeft hij

Bonobo: wie is de bonobo en hoe leeft hij

BONOBO


Notitie 1

WETENSCHAPPELIJKE CLASSIFICATIE

Koninkrijk

:

Animalia

Phylum

:

Chordata

Subphylum

:

Gewervelde dieren

Klasse

:

Mammalia

Bestellen

:

Primaten

Familie

:

Hominidae

Soort

:

Pan

Soorten

:

Pan paniscus

Gemeenschappelijke naam

: bonobo

ALGEMENE DATA

  • Lichaamslengte: 70 - 83 cm (tot 1,3 m in staande positie)
  • Gewicht: vrouw: 30-35 kg; reuen: 40 - 50 kg
  • Levensduur: 30 - 45 jaar
  • Seksuele volwassenheid: 9 - 12 jaar

HABITAT EN GEOGRAFISCHE DISTRIBUTIE

De bonobo, wetenschappelijke naam Pan paniscus van de familie Hominidae, woont in sommige gebieden in de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre) op een grondgebied dat wordt begrensd door de Congo-rivier, de Lualaba-rivier en in het noorden door de Kasai-rivier en is ook geïntroduceerd aan de oevers van het Tanganyikameer.

De populatie strekt zich uit tussen 300 en 700 meter boven zeeniveau in de gebieden van het tropisch regenwoud. Hoewel het de voorkeur geeft aan oerbossen waar de boomtoppen een gesloten gewelf vormen, is het ook gemakkelijk te vinden in moerassige bossen, aan de randen van rivieren en meren en ook in gebieden die herbebossing ondergaan, dus in minder dichte vegetatiegebieden.

KARAKTER, GEDRAG EN SOCIAAL LEVEN

Bonobo's zijn dieren die in groepen leven die meestal uit 3-6 individuen bestaan, maar die ook 15 of zelfs meer kunnen bereiken als er voldoende voedsel beschikbaar is. Elke groep bezet zijn eigen territorium, niet uitsluitend omdat individuen (meestal vrouwen) zich vrij bewegen tussen de ene groep en de andere, zelfs als groepen die tot verschillende gemeenschappen behoren elkaar vermijden door luide kreten te schreeuwen en dreigende gebaren te maken.

Over het algemeen blijven de mannetjes hun hele leven in de groep waar ze zijn geboren, terwijl de vrouwtjes de neiging hebben om weg te gaan.

Een zeer belangrijk aspect in het leven van bonobo's zijn seksuele relaties die het hele jaar door worden beoefend en zonder onderscheid naar geslacht of sociale klasse (de enige grens lijkt te liggen tussen moeder en kind). Seks is niet alleen belangrijk om groepsbanden te versterken, maar ook om spanning te verlichten.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Het lichaam is bedekt met zwart gekleurd haar behalve in de wangen en is veel langer dan de chimpansee. Het heeft zeer lange en stevige armen waarmee de bonobo kan bengelen, zwaaien en uit bomen kan springen met een grotere behendigheid dan chimpansees. Wanneer de bonobo rechtop staat, wat veel vaker gebeurt dan andere primaten, reiken zijn armen tot onder de knieën. De handen hebben lange en taps toelopende vingers waardoor hij de takken als een haak kan vastgrijpen en wanneer hij op handen en voeten loopt, laat hij alleen de knokkels van de vingers op de grond rusten.

De bonobo heeft een kop die kleiner is dan de andere primaten en vooral vergeleken met de chimpansee en de mond, uitgerust met beweegbare lippen, heeft lange en puntige hoektanden die zowel dienen om het vlees te scheuren als om te intimideren, terwijl de kiezen lang zijn. en gerechten en zijn gerechten die normaal worden gebruikt om het hoofdvoedsel te eten: fruit en bladeren.

Ze worden beschouwd als antropomorfe apen, heel dichtbijHomo sapiens en onder alle Hominidae zij zijn de naaste verwanten van de mens.

COMMUNICATIE

Bonobo's kunnen communiceren via een grote verscheidenheid aan vormen: met vocalisatie door geluiden uit te zenden die verschillende stemmingen kunnen aangeven (agressie, opwinding, tevredenheid, enz.); door aanraking en door blik.

EETGEWOONTES

De bonobo voedt zich voornamelijk met fruit en zaden maar ook met bladeren, wortels, stengels, bloemen, schors en af ​​en toe zelfs paddenstoelen. Er zijn ongeveer 150 soorten planten waarmee het zich voedt. Naast groenten voedt het zich ook met honing, vogeleieren en insecten. In tegenstelling tot chimpansees jaagt het niet op dieren, maar alleen als de gelegenheid zich voordoet, kan het enkele kleine zoogdieren doden, bijvoorbeeld antilopen, eekhoorns en vleermuizen, en in vergelijking met andere primaten is het in staat om te vissen, het water in te gaan en vis te vangen.

REPRODUCTIE EN GROEI VAN DE KLEINE

Seksuele activiteit is een zeer wijdverbreide praktijk in vergelijking met andere primaten en wordt zelfs vaak beoefend onder alle dieren van de groep en ook tussen individuen van hetzelfde geslacht om vriendschappen te smeden (behalve tussen moeders en kinderen) en om spanningen te verlichten.

Ondanks deze promiscuïteit is de vrouwelijke bonobo erg selectief als het gaat om het kiezen van de vader van haar jongen.

Het vrouwtje blijft zeer lang vruchtbaar, 10-20 dagen, en gedurende deze periode paart ze verschillende keren met de gekozen partner. Het onderscheidende kenmerk dat benadrukt dat het vruchtbaar is, is de zwelling van de geslachtsdelen die gezwollen en roze van kleur worden. Het is niet bekend wat de redenen zijn waarom een ​​vrouwelijke bonobo de voorkeur geeft aan het ene mannetje boven het andere, het is zeker dat ze erg selectief is.

Na ongeveer 8 maanden zwangerschap baart ze slechts één nakomeling met een gewicht van 1-2 kg. De baby's krijgen ongeveer 3-4 jaar borstvoeding, waarin de moeder, hoewel niet vruchtbaar, normale seksuele activiteit verricht. Het zal pas vruchtbaar terugkeren als de jongen worden gespeend.

Mannetjes nemen niet deel aan de groei van de jongeren, behalve indirect door alarm te slaan bij gevaar, voedsel te delen en de jongeren te helpen beschermen.

Als ze eenmaal gespeend zijn en volwassen zijn (meestal rond de 9-12 jaar), vertrekken de vrouwtjes en voegen zich bij andere groepen, terwijl de mannetjes meestal bij de moedergroep blijven.

VOORSPELLING

Bonobo's hebben geen natuurlijke vijanden behalve mensen. Stroperij komt namelijk veel voor. Af en toe kunnen luipaarden en pythons vooral de jongere exemplaren aanvallen.

STAAT VAN DE BEVOLKING

De Bonobo is ingedeeld in de IUNC Rode lijst onder dieren met een zeer hoog risico op uitsterven BEDREIGD (EN): in feite wordt geschat dat de totale populatie in de wereld momenteel ongeveer 29.500 - 50.000 exemplaren (geschatte cijfers) bedraagt ​​en voortdurend afneemt.

De oorzaken zijn verschillend en allereerst de vermindering van zijn natuurlijke habitat als gevolg van de vernietiging van bossen voor commerciële ontbossing en voor de vooruitgang van de landbouw. In de praktijk vormt de snel groeiende menselijke bevolkingsdichtheid, toegevoegd aan de hoge mate van politieke instabiliteit in de staten waar de bonobo leeft, sleutelelementen voor het voortbestaan ​​van deze soort. Een andere oorzaak die het voortbestaan ​​van de bonobo bedreigt, is het stropen, zowel om het vlees te bemachtigen, als om de verschillende exemplaren als huisdier te verkopen of om medicijnen te verkrijgen.

Hoewel er beschermde gebieden zijn waarin meerdere van deze dieren leven, vormen deze geen belemmering voor stroperij. Deze situatie wordt gerapporteerd voor het Salonga National Park, een gebied van 33.346 km², dat een aanzienlijk reservoir is van de bonobopopulatie waar stroperij, ondanks dat het een beschermd gebied is, de voorkeur geniet van lokale overheden en militairen dankzij politieke instabiliteit en economische en een gebrek aan onderwijs dat ertoe leidt dat men het belang van deze biodiversiteit niet begrijpt. De enige aanwezigen die de bevolking bewust maken van een duurzaam gebruik van de beschikbare middelen, zijn de internationale ngo's, die echter alleen, zonder de hulp van lokale overheden, niet veel kunnen doen.

SOCIAAL, ECONOMISCH EN ECONOMISCH BELANG IN HET ECOSYSTEEM

Net als andere primaten helpen bonobo's de zaden van planten te verspreiden, vooral die met grotere zaden die niet door kleinere dieren kunnen worden verspreid.

Bonobo's, die erg op mensen lijken, zijn onderhevig aan dezelfde ziekten die enerzijds geïnfecteerd kunnen raken wanneer ze in contact komen met mensen en vice versa.

NIEUWSGIERIGHEID'

Ondanks dit dier staat het bekend als pygmee chimpansee, in werkelijkheid heeft de pygmee niets dat in staande positie een hoogte van meer dan een meter bereikt. Waarschijnlijk komt dit verkleinwoord voort uit het feit dat de aëralen waar het leeft, worden bewoond door de pygmeeënpopulaties.

Uit de analyse van het DNA van de bonobo is gebleken dat dit wezen de naaste verwant is van de mens.

Opmerking

(1) Afbeelding niet onderhevig aan copyright: met dank aan United States Agency for International Development


Video: gouden leeuwaapje